Bahan-bahan (loyang 8"/9" bulat)
100 gram serbuk koko *
250 gram gula kastor* (boleh letak 230 gm )
1 tin susu isian cair*
200 gram minyak masak sayuran*
250g susu pekat*(boleh letak 230 gm )
4 biji telur - dipukul sehingga berbuih
150 gram tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Cara-Caranya:-
1. Campurkan kesemua bahan bertanda (*) dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dengan telur yg di pukul tadi dgn mixer.
3. Gaulkan bahan-bahan kering dan ampurkan sedikit-sedikit sehingga sebati.
4. Masukkan ke dalam tin yg dilapik dan diminyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
5. Sejukkan dahulu sebelum dihiaskan dengan ganache.
Bahan Untuk Ganache/Icing:-
* 1 tin susu pekat - (boleh guna 3/4 tin)
* 1 sudu teh esen vanila
* 1/2 cawan minyak jagung/apa-apa minyak masakan
* 1/3 cawan serbuk koko
* sedikit garam
Cara Membuat:-
1. Campurkan susu, serbuk koko dan minyak ke dalam periuk.
2. Masakkan di atas api yang sederhana panas sehingga pekat sambil dikacau selalu dengan whisker.
3. Kemudian masukkan garam dan esen vanila, kacau lagi.
4. Setelah adunan agak-agak pekat (tidak perlu sampai menggelegak), tutup api.
5. Biarkan icing betul-betul sejuk barulah disapu ke atas kek tadi.
No comments:
Post a Comment