- BAHAN TEPUNG :
- 1 cawan tepung gandum
- 300ml air
- 1 sudu baking powder
- 1 biji telur
- sedikit garam
- Daun bawang & kobis diracik halus
- BAHAN INTI :
- Tako (nak senang, boleh beli siap kat Sushi Section Jusco)
- **selain tako (sotong), boleh guna tuna dlm tin / dried scalop / ketam / udang dll. tapi dah tak jadi TAKOyaki lagi la..**
- BAHAN HIASAN :
- Seaweed (kepingan rumpai laut) - racik halus
- Fish Flakes (boleh dapat kat bhgn makanan jepun di Jusco)
- Mayonis
- Sos Takoyaki (sos cili pun boleh)
Cara-cara
- Campur semua bahan untuk tepung. Pastikan ianya tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Agak2 cair sikit aje dari adunan jemput-jemput.
- Panaskan acuan takoyaki dengan sedikit minyak. Tak ada acuan takoyaki, guna acuan kuih cara.
- Tuangkan adunan 3/4 penuh dalam dalam setiap acuan. Kemudian masukkan tako dan tunggu kejap sampai bhgn bawahnya masak.
- Gunakan lidi untuk terbalikkan takoyaki supaya masak pada kedua2 bahagian atas dan bawah.
- Keluarkan takoyaki yg siap dimasak. Taburkan seaweed , fishflakes, sos & mayonis. Sedia utk dihidang. Sedap dimakan panas-panas.
Source: myresipi.com
No comments:
Post a Comment