Untuk panduan personal saya memasak. Kebanyakan resipi di ambil dari saudara-mara, rancangan masakan, dan juga dari blog masakan.
Wednesday, August 17, 2011
Roti John Tuna
1 tin tuna
1/2 biji bawang besar - potong dadu kecil
garam
4 biji telur
daun sup - cincang halus
sedikit lada sulah
minyak@butter
Roti Hotdog (boleh dapat 6-7 roti - bergantung kepada banyak mana inti yang diletakkan)
Sos Cili@Tomato dan mayonis
Cara-cara
1) Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan tuna. Perasakan dengan garam. Masukkan lada sulah dan masak hingga agak kering.
2) Di dalam mangkuk lain, kocok2kan telur, masukkan tuna tadi dan juga daun sup. Kacau.
3) Panaskan butter@minyak sedikit ke dalam kuali. Tuang telur dan tuna tadi. Belah roti tak putus dan di dalam keadaan roti terbuka, letakkan roti di atas telur. Jika menggunakan kuali besar bolehlah buat banyak sekaligus. Tak perlu balik2kan. Bila telur dah masak, angkat terus roti dari kuali.
4) Paipkan sos dan juga mayonis. Boleh juga jika ingin letakkan salad , tomato dan seangkatannya. Kemudian lipat semula roti itu. Potong dan siap dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment