1) Tumis bawang besar potong dadu dengan minyak sapi.
2) Masuk beras. Letak air rebusan ayam. Biar masak.
Sup:
1) Rebus ayam dengan bawang putih dan halia. Rebus sampai daging empuk.
2) Keluarkan ayam. Tinggal sikit ayam dalam sup. Masukkan kobis dan letak garam serta lada sulah.
3) Tabur daup sup, daun bawang dan bawang goreng.
Ayam:
1) Ayam yang telah di rebus salut dengan kicap pekat manis, garam dan madu. Biarkan seketika.
2) Curah minyak panas atas ayam yang telah di perap. Bagi nampak golden brown. Atau goreng dalam minyak api kecil.
Sambal:
1) Kisarkan 5 cili besar, 2 tomato, 3 ulas bawang putih. Guna air rebusan untuk kisar. Letak garam, gula dan cuka sesedap rasa.
Hiasan:
Hiaskan dengan timun dan salad.
Source: kawan Myra (Farah)
No comments:
Post a Comment